torsdag 17 augusti 2017

Soup kitchen och elefantproblem

I går skulle vi ha åkt till en skola i närheten. Skolan ligger i en av kåkstäder och tyvärr har de inte så många lärare där. Vi volontärer hjälper till en dag i veckan med att undervisa i engelska och matematik. 
Under eftermiddagen när det var dags att åka började det ösregna så tyvärr kunde vi inte åka.
Det är nämligen så att barnen går själva till skolan och en del barn har väldigt lång väg att gå så om det regnar så stannar de hemma.
Eftersom besöket på skolan inte blev av så fick vi i stället besöka "soppköket". Det är en kvinna som på sin egen bakgård bjöd in alla barn som varit i skolan på en skål med soppa. Hon ville uppmuntra barnen att gå till skolan, så endast de som faktiskt gått till skolan får soppa. För en del barn blir detta det enda målet mat de får den dagen.
Vi volontärer tycker att hon gör ett så fantastiskt jobb och vi önskar att hon kunde få lite hjälp och support så idag spenderade vi vår eftermiddag med att göra en Facebook-sida åt henne där man kan donera pengar. Jag kommer lägga in länken här när den är helt färdig.
Medan maten lagades underhöll vi barnen. Vi lekte lekar och målade med färgpennorna vi haft med oss. 
De äldre barnen kunde bra engelska och de fick skriva historier till olika klistermärken som vi satte i hörnet på deras papper. Sedan hjälpte vi till att servera alla barn och de minsta fick hjälp att matas.











Innan regnet kom hann vi också med en tur ut med jeepen för att leta efter elefanter. Lite då och då åker volontärerna ut för att se om de kan hitta några elefanter. Om man hittar dem så räknar man hur många dem är, fotograferar dem och kollar deras beteende.
Detta är lättare sagt än gjort, man förstår nog inte hur ett sådan stort djur så lätt kan gömma sig inne bland buskar och träd.
Vi letar ganska länge innan vi ser att det ligger färsk elefantspillning på vägen framför oss. Vi håller ögon och öron vidöppna men ser inga elefanter. 
Efter ännu ett tag hör vi hur ett träd knäcks längre bort och förstår att det måste vara elefanter som står för detta verk.
Vi kör närmre men ser fortfarande inga elefanter. Vår koordinator bestämmer sig för att köra in på en lite mindre väg där ljudet kom ifrån och ungefär 1 km in på denna vägen bestämmer vi oss för att vända eftersom vägen börjar bli i sämre skick. Det finns inte tillräckligt med yta för att vända fordonet så vi backar i stället. Helt plötsligt utbrister en av volontärerna som sitter längst bak i jeepen "Stanna! Det är en elefant på väg rakt emot oss bakifrån".
Vi stannat och beslutar snabbt att åka framåt i stället för att ge plats åt elefanten eftersom man aldrig ska blokera vägen som elefanten har valt att gå.
Men bara ett par meter framför bilen vandrar då en annan elefant ut och ställer sig mitt på vägen.
Så vi befinner oss nu i en mycket komplicerad situation mitt i en flock elefanter. Andra elefanter vandrar ut både framför och bakom jeepen och vår koordinator berättar lugnt att detta är inte den bästa positionen att befinna sig i men att vi inte har något annat val än att bara stå still och vara så lugna och stilla som möjligt.  Vi får ta foton, men absolut inte med blixt. Vi får absolut inte vifta med armarna eller skrika, utan bara vänta ut situation.
Några volontärer blir mycket nervösa när elefanterna var så nära att de nuddade fordonet, men elefanterna var nog mest nyfikna för efter ett par minuter vandrade de vidare på vägen.

När alla elefanter passerat förklarar koordinatorn att en sån här situation ska helst undvikas eftersom afrikanska elefanter är mycket oberäkneliga och kan lätt bli aggressiva. Men att denna situation var helt oundviklig eftersom man omöjligt kan veta att elefanterna befann sig så nära vägen. Och de kamouflerar sig otroligt bra inne i buskarna.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar