fredag 25 november 2016

Upplägg på kurser/prov/betyg

Den där känslan...  När du har problem att skriva tillräckligt på tentan, och du ser någon fråga efter mer papper... 
Upplägget med kurserna och proven har varit så att vi läser 9 ämnen på samma gång under första terminen.  När terminen är slut avslutas vissa kurser helt och vissa fortsätter även i termin två. 
Under terminens gång har vi prov,  "colloquium", "midterm exam", labbtester,  presentationer osv.  Dessa står för en viss procent av slutbetyget.  Och sedan i Januari har vi "Final exam" i alla ämnena. De proven är stora och inkluderar oftast allt du lärt dig under terminens gång,  förutom i vissa ämnen där du har prov på nya saker. 
Januari är fri från lektioner och du kan lägga all din tid och energi på att plugga inför slutproven. 

Studielitteratur: I de allra flesta kurserna behöver du inte köpa böcker m.m.
Lärarna ger dig all information du behöver elektroniskt, t ex PowerPoint -presentationer från föreläsningar eller utskrivna textdokument. De ger förslag på böcker som är nödvändiga och böcker som kan vara bra för oss att slå upp saker i för ytterligare information och dessa böcker finns att låna på biblioteket. 
I någon kurs (Latin) ger läraren dig en elektronisk workbook på ca 100 sidor som du ska skriva ut för att ta med till lektionen. 
I en annan kurs (Litauiska) skriver läraren ut de elektroniska böcker som du sedan köper av läraren. 

Betygssystem: Som jag sa så gör man prov m.m under terminens gång.  Alla olika ämnen har olika procent fördelning. 
T ex i Kemi,  där gör du tre labbtest under kursens gång som totalt står för 20% av ditt slutbetyg,  du gör två colloquium under kursens gång som kommer stå för 30% av ditt slutbetyg och du gör "final exam" i januari som kommer stå för 50% av ditt slutbetyg.  
I latin står "final exam" för endast 20% av ditt slutbetyg och resten av procenten är uppdelade på tre olika prov och två frivilliga uppgifter under kursens gång.  Den ena frivilliga uppgiften har jag berättat om tidigare, vilket var ett glosförhör på 79 latinska ord och den andra frivilliga uppgiften är att antingen sjunga "Gaudeamus igitur", eller läsa som en dikt. 
Och de andra ämnena har andra fördelningar och upplägg. Vissa ämnen har också en viss procent till närvaro och hur aktiv man är under lektioner/föreläsningar osv. 

Prov: Hur ett prov går till har jag förklarat i några andra inlägg så det går jag inte in på i detalj här.  Men det kan vara muntligt/praktiskt/labb som i t ex anatomin eller kemin.  Och det kan vara skriftligt som i de flesta andra ämnena.  
Betygsättningen på proven skiljer också lite åt mellan ämnena.  Men generellt kan du få max tio poäng på ett prov och du behöver över 5 för att bli godkänd.  Hur lärarna bedömmer vilket poäng du är värd är väldigt olika,  alla har sitt sätt och alla är olika.  Men för att dra det hårt.... Då är 5 godkänd,  7 medel och 10 felfritt. 

Retake (omprov):
Även här är det lite olika regler.  Är det så att du får under 5 i betyg på ett prov så finns det oftast chans till ett omprov.  Undantag är tex anatomi colloquium,  där är inte retake möjligt. Så får du underkänt där måste du kämpa ännu hårdare inför nästa prov för agg höja ditt snitt. 
I Latin är det möjligt att göra 1 omprov under kursens gång.  Så om du skulle få underkänt på flera prov så kan du bara välja ett av dem att göra om. 
En del lärare tillåter omprov på alla sina tentor.  
Regeln om när man får göra sitt omprov är också olika.  En del lärare vill att man gör det så snart som möjligt efter sitt misslyckade prov,  andra säger att man får bestämma själv när man vill göra det och en del säger att omprovtillfälle finns i januari. 

Ja,  det finns nog lika många upplägg/regler som det finns lärare/ämnen.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar