tisdag 18 juli 2017

Kåkstäderna / Township

En trip till kåkstäderna (township, som de kallas här) kändes som en bra start på denna resa. Det fick bli en guidad tur av en man som bor i ett av områdena "Langa" som vi besökte.
Vi körde med bilen genom "Khayelitsha" som är den största township och ligger ca 3 mil från Kapstaden. 








När vi kom till Langa fick vi gå ur bilen och följa med vår guide runt bland husen, eller rättare sagt containrarna de använde som hus och vi såg ett dagis/skola, han visade insidan av ett av husen och berättade att förr fick bara männen bo där och de var 16 personer som delade på ett hem. Nu är det vanligtvis två familjer som delar på ett hus eller en container. Köket omvandlades till sovrum på nätterna genom att lägga ner en stor madrass mellan borden. I sovrummen låg nu på dagen dubbla madrasser i sängarna eftersom man på nätterna drar ner de övre madrasserna på golvet, där de yngsta i familjen får sova. 

Containrar används som bostäder, blir otroligt varmt på sommaren och väldigt kallt på vintern.


Två familjer delade ett kök och en hel familj delade på ett sovrum i husen... ville man ha lite privat tid kunde man dra för ett skynke framför sängen.

Köket/vardagstummet

Köket/vardagsrummet

Sovrummet

Sovrummet

Sovrummet

Vardagsrum/kök

Vardagsrum/kök
Vi besökte en "shebeen" , vilket är  ett alternativ till  en bar/pub i kåkstäderna. De serverar en traditionell afrikansk öl. Förr i tiden var det kvinnor som tillverkade denna öl olagligt för att sälja och tjäna pengar. Men nu för tiden är de flesta shebeen här lagliga...Den rekomenderas även nere till de som har diabetes eller liknande sjukdom.  :)

lart man var tvungen att smaka ;)

Besök på shebeen


Container som används som toalett

Andra toaletter
I vissa områden kan man få gå ett par kilometer för att komma till en toalett.








Lite finare hus som ägs av staten

Den lokala butiken, med lucka och galler för 

En pojke utanför skolan/dagiset


Inne på skolan/dagiset

Inne på skolan/dagiset


Mat fixas till familjen, vi blev avrådda att smaka




Healer

De har en healer i staden och hit skulle man tydligen gå om man vill hitta en fru/man, det kunde han ordna.

Det blev ett besök i Kapstadens "district six" där i gick på museum och fick lära oss om hur de svarta hade det förr och skillnaden på hur vita och svarta behandlades. Tex att man fick betala hödre avgifter i samhället som svart eller att man inte var välkommen till vissa områden. Tänk att det kan vara så även i Sydafrika.... otroligt...
De berättade om förändringen som blev när Nelson Mandela blev frisläppt från fängelset och vald till president och hur han kämpade för lika rätt i samhället.

Museum i kapstaden,  district six
Det var en mycket intressant dag och detta är något som jag varmt kan rekommendera alla som har chansen att testa.
Man får en annan förståelse och kunskap och jag tror det är nyttigt att se hur det fungerar/fungerat i många delar av världen.
Dock blev vi varnade att vara noga med vem man anlitade. Det går inte att anlita vem som helst som guide, de bör gå via en bokningsbyrå eller liknande. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar