onsdag 29 juni 2016

Att lämna Sverige

Direkt när jag fick veta att jag kommit in i skolan tog jag ett stort beslut. Jag tänker inte hyra ut min lägenhet i andrahand utan jag säger upp den!
Jag kommer adressändra till min mor och jag ska sälja av alla mina möbler och så mycket som möjligt av alla inredning och kläder osv som jag inte kommer att använda.
Så dagen efter jag fick reda på att jag blivit antagen gick jag raka vägen till min hyresvärd och sa upp kontraktet.
Min helt underbara mor sa direkt att hon lånar ut sin bil till mig så länge jag behöver den i sommar, då kan jag köra grejer till återvinning och åka på bakluckeloppis för att sälja grejer som jag pratat om tidigare att göra.
Nu har jag haft bilen i ett par veckor och har hunnit med två loppisar där jag sålt allt möjligt. I dag ska jag även åka med grejer till återvinning, så nu börjar det faktiskt eka lite i min lägenhet. :P

Men det här med att lämna landet medför ju en del planering. Jag måste fundera på vika olika abonnemang jag ska säga upp och hur jag kan dra ner mina kostnader (jag kommer ju snart bli en fattig student) ;)

Hmm att göra....
- Säga upp Lägenhet, El, Bredband och parkering.
- Avsluta gym-medlemskap
- Avsäga mig Radio och TV-avgift
- Meddela facket om studier, gå ner i månadskostnad.
- Ringa tandläkaren och be om årlig kallelse till sommaren i stället' då jag befinner mig på svensk mark :)
- Sälja möbler, kläder m.m
- Söka tjänstledigt från jobbet och meddela extrajobbet att jag inte kan jobba framöver.
- Meddela min handledare på Socialkontoret att jag inte längre kan vara kontaktperson.
- Göra mormor och morfars hem kattsäkert, tex näta in altanen.
- Beställa flyttstäd? jag är så trött på alla dessa flyttstäd, så jag tror det är värt pengarna :P


Hmm... vad har jag glömt tro?


Jag tror inte att man behöver några speciella vaccinationer men bara för att vara säker tog jag vaccinationen Twinrix (för hepatit A och B) och ska ta andra sprutan om en månad, den skyddar i nått år framåt och ytterligare 25 år om jag tar den tredje sprutan om ett år igen.

tisdag 28 juni 2016

Provdagen

Då var provdagen äntligen framme!

Jag har pluggat massor inför provet men jag gick ändå dit med inställningen att det troligtvis inte kommer att gå vägen. Jag läste Naturkunskap i gymnasiet, vilket var 9 år sedan och nu hade jag pluggat så mycket jag bara kunnat för att läsa in Kemi A och B och Biologi A och B på ett par månader. Visst kan jag betydligt mycket mer nu än för några månader sedan, men långt ifrån tillräckligt för att klara provet.

Så jag tänkte att detta fick bli ett tillfälle att känna på hur det går till, hur provet är upplagt och hur intervjun fungerar. Nervös var jag inte eftersom jag inte kände pressen på mig att jag måste klara provet just här och nu.

Kl 9.00 sitter jag på plats i en föreläsningssal i Göteborg, Pedagogen för att lyssna på två personer från skolan (Greta Rozenbergaitė och Rūta Antanaitienė, "International Programme Coordinators") berätta om de olika utbildningarna de har och lite om studielivet i Kaunas.
Jag blev positivt överraskad att jag förstod precis varenda ord av vad de sa. Jag hade väntat mig att det skulle bli klurigt då de bröt på litauisk dialekt och ibland mumlade lite,  men det var inga problem. :)

När det var dags för provet så var det precis som jag väntat mig väldigt tufft. Jag gjorde så gott jag kunde och jag tänkte mest att det var skönt att känna på hur frågorna var formulerade osv.

Efter att jag lämnat in provet och vi skulle gå på en bensträckare för att vänta på rättning och proven och att få göra vår intervju gick jag in igen och frågade om jag behövde göra ett engelska test. Vi pratade lite med varande och de tittade på mitt prov.
Jag fick svaret att min engelska blir inget problem så ett test är inte nödvändigt. Dock blev dagens provresultat i Kemi och Biologi inte riktigt tillräckligt för att klara testet. Men då de gillade mig och kände att jag har rätt personlighet och handlag för detta så ska de överväga hur vida jag ska få börja på skolan ändå eller inte. Och att någon mer intervju behövs inte, då vi precis haft en nu :)

Så full av hopp och väldigt förvånad återvänder jag hem. Jag ringer Amalia på studin.se på vägen hem och berättar vad de sagt och hon blev också väldigt förvånad. Hon sa att de brukar inte vara så givmilda med sina platser så u håller vi alla tummar och tår!


Ca en vecka senare får jag beskedet att "mitt fall" har diskuterats på skolan med Alvidas Šarlauskas, "Vice-Dean" och att de kommit fram till att JAG ÄR ANTAGEN! :D
Hon var dock tydlig i sitt mail att jag för mitt eget bästa borde plugga så mycket kemi och biologi jag bara kan innan skolan börjar så att jag ska ha en chans att hänga med i studierna när det väl drar igång. Att det är min tid och mina pengar jag slösar om jag inte förbereder mig och gör mig redo.
Men att hon tror på mig om jag gör det. Hon sa att om jag lyckas få så pass bra resultat som jag fick på provet veckan innan efter att ha pluggat bara två månader så ska jag nog hinna förbättra mina kunskaper tillräckligt inför skolstarten i Augusti.

Detta var verkligen inte vad jag hade väntat mig varken för en vecka sedan när jag klev in i provsalen eller för ett par månader sedan när jag gick på mässan om utlandsstudier i Göteborg...

Men nu gäller det att plugga, plugga och plugga så att jag inte "failar" studierna på plats i Kaunas!

Antagningsprocessen

Ca en vecka efter mässan får jag ett mail av Amalia på Studin.se där hon informerar om vilka ansökningshandlingar jag måste ha klara och förberedelser jag måste göra.

Jag behövde maila följande senast 16 Mars:

- Passkopia
- Intyg från CSN som visar att jag har rätt till studiemedel
- Gymnasiebetyg på svenska och engelska
- CV på engelska
- Motiverande brev på engelska, minst en halv A-4 som förklarar varför jag valt denna inriktining av studier och varför jag valt LSMU.
- Friskintyg från läkare på engelska

I detta mail skickade hon även med ett exempel på hur ett antagningsprov kan se ut. Så detta använde jag mig av när jag pluggade inför det riktiga provet.


När jag hade fixat allt detta blev jag uppmanad att göra en online ansökan på universitetets hemsida och skicka iväg senast 18 Mars. Detta är i väldigt god tid och det är eftersom det finns ett begränsat antal platser till skolan.


Jag gjorde min online ansökan omedelbart och ett par dagar senare fick jag svar från skolan att de läst min ansökan med CV och personligt brev osv och jag fick klartecken att jag är välkommen till Göteborg för att göra test och intervju den 17 Maj.

Jag blev uppmanad att jag gärna får ta med ett intyg på att jag jobbar i vården och ta med till intervjun. Men då det blev ett litet missförstånd i kommunikationen med mig och min chef så skrev han ett intyg på Svenska och inte Engelska. Jag tog med intygen ändå, men eftersom de inte kunde ett ord svenska så kunde de lika gärna ha stått något helt annat på intyget, så det kunde ha kvittat. ( No hard feelings) ;)

Då var det dags att betala anmälningsavgiften till skolan för att säkra och bekräfta min testplats och denna låg på EUR 350.

Så nästa steg blir prov och intervju  :)

lördag 25 juni 2016

Funderingar efter mässan

Som jag berättade i tidigare inlägg så gick jag på mässan i Göteborg i slutet av Februari. Och det var där jag verkligen på allvar började inse att det finns en möjlighet för mig att utbilda mig till veterinär!
Jag träffade på Amalia som är presentatör för just den utbildning jag nu kommit in på. Hon var så otroligt positiv och att bara prata med henne gjorde mig glad och gav mig hopp.  Vi bytte kontaktuppgifter så att jag kunde maila om jag hade några frågor och funderingar.
Efter mässan började min hjärna spinna på angående hur jag ska lösa allt rent praktiskt för att nå mitt mål...

1. Vilken litteratur behöver jag för att plugga inför antagningsprovet?
På detta svarade Amalia och rekommenderade ett par olika böcker som jag senare köpte. Dessa böcker har jag bläddrat lite i, men nu i efterhand måste jag erkänna att där jag lärt mig mest har varit genom att kolla på olika videoklipp och inspelade konferenser på youtube.
Ett annat lite roligt sätt att nöta in information har varit genom appar till telefonen. Jag sökte på Biology Test och Chemestry Test och fick upp massa olika frågesport spel. Dessa har varit perfekta de dagar jag inte har haft så mycket tid till plugg eller på resande fot.

2. Om man kuggar på provet den 17 maj, finns möjlighet till omprov?
Amalia berättade att om jag inte skulle klara provet den 17 maj finns det möjlighet att göra om provet på plats i Kaunas den 17 Juli. Skulle jag inte klara det då heller så får jag vänta till nästa års antagning och då göra provet i februari igen. Och man använder då samma "ansökningsavgift" till alla tillfällen. Så det är bara plugga på så klarar jag provet förr eller senare.
Men allt hänger inte på provet heller, man ska skriva ett personligt brev och CV och så är det en intervju på provdagen.

3. Behöver jag göra ett test i Engelska? Tex en prövning på Komvux för att få upp betyget eller ett TOEFL / IELTS test. Slutbetyget från gymnasiet var Godkänt i både Engelska A (5) och Engelska B (6)?
Detta svarade Amalia att om universitetet anser att jag behöver göra ett test i engelska så anordnas detta på provdagen för Biologi och Kemi testet.

4. Hur ska jag göra med mina katter? Måste jag vänja mig vid tanken att sälja dem eller lämna bort dem?
Svaret från Amalia var att om man bor på Campus, som de flesta förstaårsstudenter gör så kan jag inte ta med katterna. Däremot om jag lyckas hitta ett eget boende där jag får ha djur kan det finns möjlighet. Jag bestämde mig ganska snabbt för att katterna får stanna i Sverige och jag började leta efter olika alternativ på boende för dem. Och nu har min underbara mormor och morfar erbjudit sig att ta hand om katterna! Så det känns otroligt skönt att inte behöva sälja dem!

5. Vilka försäkringar behöver jag skaffa?
Amalia svarade även på denna fråga och berättade att det får jag hjälp med i slutet av ansökningsprocessen och att de erbjuder försäkringar genom GOUDA.

6. Hur ofta får/kan man åka hem till Sverige? Då tänker jag mest på Lov och om man får välja att ha sina praktiker i Sverige?
Amalia svarade att praktikerna är förlagda till skolan i Litauen och att jag kan åka hem på loven. Vilket blir ungefär 2-3 gånger per år.

Ni förstår säkert att jag är jätteglad över att ha lite hjälp och handledning i detta och jag är verkligen tacksam för att Amalia har tagit sig tid att svara på mina frågor.

torsdag 23 juni 2016

Bilder

Bildkälla: www.studin.se
Idag är det exakt två månader kvar tills jag landar i Litauen!

Jag tänkte visa lite bilder från kaunas och universitet.

Bildkälla: www.studin.se

Bildkälla: www.studin.se


Bildkälla: www.studin.se





lördag 18 juni 2016

Antagen till veterinärprogrammet!



Känslorna är blandade! Rädsla, förväntan, längtan, glädje, sorg... Jag vet inte riktigt hur jag känner egentligen.

Men jag ska börja från början...

Att ansöka till veterinärsutbildningen i Sverige har inte varit ett alternativ för mig då de har för höga krav.
Med medelmåttiga betyg, behov av att läsa in 8 ämnen (Kemi A+B, Biologi A+B, Fysik A+B och Matematik C+D) och ett resultat på högskoleprovet som ligger runt medel är det bara glömma att bli antagen till utbildningen i Sverige.

När jag för några månader sedan fick iden att man kan studera utomlands på egen bekostnad föddes hoppet till liv!

Jag slog mig ner vid datorn och började leta information på internet där jag hittade en artikel ang en mässa i Göteborg om utlandsstudier.
På mässan som ägde rum kommande helg och anordnades av Studin.se träffade jag Amalia som inspirerade mig till att söka utbildningen omgående!

Sagt och gjort!

Och nu kan jag med enorm glädje berätta att jag blivit antagen till utbildningen i Kaunas, Litauen!

Jag kommer att förklara i kommande inlägg hur antagningsprocessen har sett ut.

Jag har tvekat på om jag ska berätta och gå ut offentligt med detta pga rädslan att misslyckas och vad andra ska tänka.
Men jag har nu bestämt mig för att strunta i vad andra tänker och tycker!
Jag är medveten om att studierna är tuffa och att det kommer bli tufft, men jag skulle ångra om jag inte ens försökte. Vad har jag att förlora?
Jag ska köra på och kämpa och oavsett om jag lyckas eller inte kommer jag vara stolt att jag vågade ta chansen!

Denna blogg har jag startat för att familj och vänner ska kunna följa min resa men också för att andra ska kunna få en inblick i hur det är att studera till veterinär i ett främmande land!