Då kommer ett inlägg med diverse frågor jag fått senaste tiden.
En del frågor är nya, men en del har jag nog svarat på tidigare (jag minns ärligt talat inte :P ), men det kan hända att mitt svar har ändrats med tiden. So, here we go...
FRÅGA:
Hur fungerar sjukvården i Litauen? Får internationella studenter samma vård som litauerna?
SVAR:
Jag har uppsökt sjukvård ett par gånger och jag kan endast prata utifrån mina egna erfarenheter. De gångerna jag sökt vård så har jag fått den vård jag behövt. För vanliga ärenden som vaccinationer, recept och icke akuta ärenden ska man söka sig till sin "family doctor", det funkar ungefär som en vårdcentral. Därifrån kan man bli remitterad till specialistmottagning vid behov.
Mina ärenden har varit vaccinationer, sjukintyg och ett mer allvarligt ärende där jag hade andnöd, hög feber, torrhosta och huvudvärk. Jag avvaktade några dagar och försökte behandla själv med vila och paracetamol, ringde svenska sjukvårdsupplysningen som sa att jag troligtvis bara har influensan och behöver vila ett par veckor. Jag satte mig i taxin och åkte till min family doctor för att få ett sjukintyg, men då febern bara gick upp och jag hade såpass svår andnöd att jag inte kunde slutföra en hel mening blev hon mycket orolig och ville undersöka mig ordentligt. Hon tog blodprover och skickade mig till en annan klinik för röntgen. Sedan blev jag skickad med ambulans till akuten för en CT (för att utesluta lungemboli) och så fick jag paracetamol och vätska intravenöst, inhalation av Salbutamol och fick stanna för övervakning. Resultaten visade dubbelsidig bakteriell lunginflammation och jag fick antibiotika och regelbundna återbesök. All vård på akuten täcktes av mitt "Europeiska sjukförsäkringskort" och all annan vård täcktes av min studieförsäkring på "Gouda", allt från taxiresor till och från läkaren, till undersökning, röntgen, prover och även läkemedel på apoteket. Jag fick tillbaka varenda krona!
Så ja, jag tycker absolut att vården är bra här!
När vi ändå pratar försäkring så kan jag nämna att veterinärstudenter är försäkrade via skolan också, för eventuella skador orsakade av djur på skolans område.
FRÅGA:
Måste man gå på all schemalagd undervisning eller är det frivilligt?
SVAR:
Man måste gå på allt (med vissa undantag). Generellt är både föreläsningar och labb obligatoriska och om man missar mer än 20% av undervisningen får man inget slutbetyg i den kursen. Men detta är väldigt generellt då de flesta professorerna har sina egna regler och undantag. En del tillåter att man skippar föreläsningar och läser materialet själv på egen tid och nu sedan onlinestudierna började har en del förändringar skett även här. Just nu är alla föreläsningar online och en del är inspelade och uppladdade till skolans interna hemsida där man kan gå in och titta/lyssna vid valfritt tillfälle under veckan.
Skolan har också ett system där man måste ha ett intyg från en läkare ifall man har frånvaro från lektioner pga. sjukdom, och ett sådant intyg får man hos sin family doctor (oftas till ett pris runt 20 Euro).
FRÅGA:
Har man användning av kursen i Litauiska som man läser i början av utbildningen? Eller är den bortkastad tid?
SVAR:
Haha, jadu... Om man säger såhär... jag minns inte mycket från litauiskan vi läste, men det är såklart för att jag inte har pratat litauiska mer än lite då och då i affärer eller på restauranger. Just då klagade vi en del över att det kändes onödigt att lära sig ett språk som vi bara behöver kunna en kort tid och som talas av en väldigt liten del av jordens befolkning, när vi hellre ville lägga fokus på kurser som hade med veterinäryrket att göra. Men nu i efterhand kan jag ångra att jag inte lärde mig språket bättre, då jag tror att det hade gjort hela min vistelse i Litauen ännu bättre! Och så hade det absolut hjälpt om jag kunde mer Litauiska nu när vi har "clinical rotations" på kliniken och inte alla veterinärer pratar engelska.
FRÅGA:
Hur är lärarna/professorerna?
SVAR:
Väldigt individuellt. En del lärare är toppen och har en otrolig vilja att lära ut och älskar att samtala med studenter, medan en del lärare verkar som om de hellre befinner sig någon annanstans långt långt bort ;) Jag tror att det är som på vilken skola eller universitet som helst, man kommer möta alla möjliga typer av lärare. Jag vet att det är många som beskriver våra lärare som "gammeldagsa" och det kan jag hålla med om. Personligen tror jag att det är nyttigt när lärarna kräver en viss disciplin i klassrummet eftersom det är många unga som behöver den typen av undervisning, men jag tycker det går för långt när vissa lärare trycker ner studenter och får dem att känna sig värdelösa ( Ja, det har hänt).
FRÅGA:
Rekommenderar du att man bor i "dormatory"/studentkorridor när man börjar utbildningen?
SVAR:
Ja! Att bo i dormet är perfekt till en början. Då får man chansen att lära känna staden innan man ger sig ut på lägenhetsjakt. Och absolut viktigast tror jag är att man träffar andra studenter och knyter band på ett helt annat sätt än man hade gjort om man bosatt sig ensam i en lägenhet den första tiden. Man behöver inte bo på dormet länge, jag bodde bara där en termin, men oj oj oj vad många roliga minnen jag har från den tiden! :P
FRÅGA:
Är studentboendet modernt? Hur är det att bo där, finns regler osv?
SVAR:
Ja men hyffsat skulle jag säga. Det kanske har hänt en del sedan min tid i studentboendet, men då hade killarna ett hus och tjejerna ett annat. I killarnas hus hade man gemensam dusch i källaren och ett gemensamt kök i korridoren. Medan tjejernas hus hade dusch och kök i lägenheten. En lägenhet i tjejernas hus bestod av 2-3 rum + kök + badrum. Lägenheten jag bodde i hade ett enkelrum och ett dubbelrum (som jag delade med en klasskompis), kök, ett badrum med dusch och ett badrum utan dusch.
Hur det är att bo där, hmm, ja som jag nämnde i ovanstående fråga så är det ett bra alternativ att börja med. Ja, det finns vissa regler. De regler jag minns var att man var tvungen att be om tillåtelse för att ha besökare, och de gästerna som kom var tvungna att lämna sin legitimation i "receptionen" under besöket, för att de skulle ha koll på hur länge gästerna stannade. En annan regel var att man inte kunde stanna ute längre än till kl 23.00 om man inte berättade det innan man lämnade hemmet, eftersom personalen sover i receptionen och måste låsa upp entrén när du kommer hem mitt i natten. Om man vänas för mycket under dagarna kommer personalen och knackar på dörren för att påminna att det finns andra personer i huset som vill ha lugn och ro ;)
FRÅGA:
Hade du någon erfarenhet från veterinäryrket innan du sökte utbildningen?
SVAR:
Nej, egentligen inte. Inte mer än att jag varit djurägare själv och behövt veterinärvård till mina djur då och då. Och så är jag uppvuxen på en gård där vi haft diverse djur.
Men jag hade erfarenhet av sjukvård innan jag sökte, eftersom jag jobbat som undersköterska i ca 10 år på olika äldreboenden och sjukhus.
FRÅGA:
Har du några tips på hur man kan förbereda sig på antagningsprovet? Var provet svårt?
SVAR:
Om jag inte har helt fel så erbjuder skolan nån typ av exempelprov för att man ska få lite feeling för vad det är för typ av prov. Men generellt skulle jag säga att det är bra att repetera kemi och biologi. Jag skulle inte säga att provet var lätt, men vad jag kan minnas var det inte direkt några kuggfrågor, utan helt enkelt frågor på saker man faktiskt pluggat. Jag tittade också på en hel del Youtube videor med kemiföreläsningar.
FRÅGA:
Får man hjälp med att söka visa eller behöver man ordna detta själv?
SVAR:
Om man vill söka visa, uppehållstillstånd eller liknande (TRP/TRC) så får man vägledning av skolan. Under första introduktionsveckan på utbildningen får man information om vart man ska vända sig och vilka uppgifter man behöver skaffa fram osv. Men de flesta svenska studenter hoppar över detta helt eftersom man lagligt får vara i Litauen i 3 månader, och så länge man åker hem till Sverige regelbundet så bryter man inte mot denna lagen. De studenter som har utvandrat från Sverige har haft en del problem när de flyttat tillbaka till Sverige igen, problem med att ta lån och abonnemang osv. Så fundera över hur du vill göra.
FRÅGA:
Hur mycket "hands on" erfarenhet får man de första åren på utbildningen? Är allt teoretiskt?
SVAR:
Nu vet jag inte om det ändrats sedan jag gick de första åren, men för oss var det i princip bara teoretiskt de första åren. Men så beror det på vad du menar med "hands on", för man har en hel del labb där man använder mikroskop, dissekerar avlidna djur osv. Men det är inte mycket kontakt med levande patienter de första åren.
FRÅGA:
Vad är åldersgränsen för att köpa alkohol i Litauen?
SVAR:
Haha, jag vet ärligt talat inte. Då jag själv är i 30 års åldern så har jag aldrig reflekterat över det. Jag bara visar mitt legg och ler och så får jag min drink i baren eller vinet i matbutiken. Men senast jag läste nån nyhet om det så sas det att regeringen funderade på att höja åldersgränsen till 20 år, så jag antar att den ligger på 18 år i nuläget. Man köper alkohol i vanliga matvarubutiker men de säljer bara alkohol vissa tider; senast jag kollade upp dessa tider såldes alkohol på vardagar + lördagar mellan 10.00-20.00 och söndagar mellan 10.00-15.00. Man får inte konsumera alkohol på allmän plats.
FRÅGA:
Hur är studentlivet i Kaunas?
SVAR:
Kort svarat så är det vad man gör det till. Jag har inte mycket att jämföra med då jag inte pluggat på universitet någon annanstans. Men LSMU erbjuder sporter och event för de som är intresserade. Om man vill isolera sig och inte leva som en typisk student så kan man absolut göra det också ;), men vill man däremot festa varje helg eller hitta på saker med klasskompisar, åka på utflykter osv så kan man göra det. Jag har märkt att fredagar är en typisk festdag här och det är då alltid massa hemmafester eller fullt drag på klubbar och krogar.
FRÅGA:
Finns det tid till hobbys eller är man helt uppbokad med studier?
SVAR:
Här måste jag nog också svara att det är helt individuellt. Jag har klasskompisar som verkar ha hur mycket fritid som helst, medan andra knappt lämnar sitt hem för att de sitter med näsan nere i böckerna. Jag tror att det är nyttigt att ta sig tid för fritidsintressen eftersom man behöver något som tar tankarna bort från plugget ibland, annars är risken stor att man blir utbränd. Mitt tips hade kanske varit att syssla med någonting på fritiden som inte kräver att man är uppbokad ett visst klockslag en viss dag, då det kan vara så att man är mer eller mindre upptagen just denna tiden med studier. Skaffa en hobby som man kan syssla med på valfri tid, om det så är att bara ta promenader, gå på gymmet, fotografera eller för de som har hund; träna agility med klasskompisar.
FRÅGA:
Kan man jobba vid sidan av studierna?
SVAR:
Kort svar, Nej. Jag vet att vissa studenter från andra universitet (tex tekniska universitetet) här i Kaunas jobbar vid sidan av studierna, men det är ganska svårt att hitta ett jobb som internationell student. Jag vet heller inte en enda veterinärstudent som jobbar vid sidan av studierna. Svenska studenter brukar passa på att jobba i Sverige på sommarlov och ibland under jul-lovet men när man väl är i Kaunas finns inte tiden till att ha ett jobb vi sidan av. Om man anmäler sitt intresse till skolan så kan man dock få chansen att volontärarbeta på skolans klinik.
FRÅGA:
Hur långa är skoldagarna?
SVAR:
Väldigt olika. Vissa dagar är de långa och andra är man helt ledig. När jag gick i första året minns jag att vi kunde börja kl 8.00 på morgonen, ha några labb och sedan nån timme rast för att sedan ha vår latin-kurs till kl 19.00 på kvällen. Men vanligt var ändå att man hade undervisning mellan 8.00-17.00 (jag hoppas mitt minne inte sviker mig nu). Nu när jag går 5:e året har vi det upplagt så att det oftast är en dag med bara föreläsningar och sedan har vi ett labb per dag. På den lediga tiden dessa dagar förväntas man dock att jobba på sitt examensarbete och såklart plugga på saker man måste förbereda inför lektionerna.
De flesta veckor har vi nu också en dag per vecka helt ledigt och det är för att alla ska göra ett "natt-pass" på kliniken. Oftast är det 2 studenter åt gången under terminens gång, och då ska det inte finnas något schemalagt dagen efter att någon går av ett natt-pass.
FRÅGA:
Hur fungerar det nu under COVID-19 pandemin? Får studenter vistas på campus?
SVAR:
Fram tills nyligen har vi haft all undervisning online och man har inte haft möjlighet att sitta i biblioteket för att plugga. De enda studenterna som varit tillåtna på campus är de som haft "clinical rotation", alltså de som haft praktik på skolans klinik. Men nu har vi precis börjat med mixat online och kontakt undervisning, så nu får man hålla till på campus under skoldagarna, men jag är osäker på om man får vistas i biblioteket just nu.
FRÅGA:
Är det dyrt i Kaunas?
SVAR:
Nej. Allt är såklart relativt, men om man jämför med Sverige så är det allra mesta billigare i Litauen. Men det finns såklart undantag, som tex importerad mat från Sverige ;). Kläder på vanliga kedjor (tex H&M, Bershka, Jack&Jones, NewYorker och Zara) håller ungefär samma pris som i Sverige, men så finns det ställen med billigare ställen som säljer kläder också.
Om man tar CSN lån så har man dock inga problem att klara sig på den summan.
FRÅGA:
Jag är väldigt nervös över fysik-kursen, är den svår och bör jag plugga fysik innan jag börjar?
SVAR:
Var inte orolig, den fysiken man läser är ganska basic. Man läser ju biofysik, så det är inte samma fysik som man läste i grundskolan vad jag kan minnas. Man får bra instruktioner under varje lektion och jag tycker inte att du behöver lägga ner någon tid på att repetera fysik innan du börjar utbildningen :) Ta vara på din fritid och njut nu i stället innan plugget börjar på allvar.
FRÅGA:
Hur är upplägget på utbildningen?
SVAR:
Utbildningen har ändrats en del under min tid här och de studenter som börjat senare än mig har ett lite annorlunda upplägg. Men jag fick en liten uppdatering av en annan student som kommenterade mitt tidigare inlägg att man nu läser i "block", vilket innebär att man läser ett ämne i taget under ca 6-8 veckor och tentar av det ämnet helt och hållet under terminens gång. Så det skiljer sig mycket från hur vi har haft det, då vi läser ca 6 ämnen samtidigt hela terminen och har alla sluttentor under en månad (Juni eller Januari).
I övrigt håller ju utbildningen en europeisk standard där både teori och praktisk undervisning ingår. För en mer detaljerad kursplan är det bättre att man hör av sig till skolan eftersom jag inte vill ge ut fel information till nya studenter :)
FRÅGA:
Kan man ta körkort i Litauen och hur funkar det då?
SVAR:
Ja det kan man. Jag har redan körkort så jag har inte satt mig in i processen. Men jag vet att det är möjligt att ta körkort som man sedan kan köra på i Sverige. Det finns trafikskolor som har det teoretiska provet på engelska och man kan få tillgång till övningsprov, sedan betalar man för varje gång man gör ett försök att skriva upp. Jag tror man får skriva upp och kugga hur många gånger som helst. Mer än så vet jag inte.
De flesta studenter har dock ingen bil här, utan använder sig av lokaltrafiken eller tar promenader. Det tar ca 30 min att gå från centrum till skolan och ca 10-15 min med buss.
FRÅGA:
Jag har hört talas om City Bee, vad exakt är det? Fungerar det bra?
SVAR:
City Bee är ett slags hyrbil-system. Man laddar ner en app, skannar in sitt körkort och anmäler sitt betalkort, sedan väntar man på att bli godkänd. Systemet funkar så att man loggar in på appen och kollar vilka bilar som finns tillgängliga i närheten. Bilarna står parkerade lite varsans och oftast finns en bil inom 10 minuters promenad inne i centrum. När man hittar en bil man vill hyra så bokar man den via appen, sedan tar man en promenad till bilen och låser upp den via appen. Inne i bilen ligger en bilnyckel. Man inspekterar bilen och anmäler eventuella fel på bilen innan man påbörjar resan. Sedan är det bara att tuta och köra tills man inte längre behöver bilen. Då parkerar man bilen på an allmän parkeringsplats (de finns utmärkt godkända parkeringar i appen om man är osäker) och sedan lägger man nyckeln i bilen, kliver ur och låser bilen via appen. Då har man avslutat resan och betalar för antal minuter och antal körda mil. Om en bil skulle behöva tankas så finns ett betalkort inne i bilen, man går in i appen och klickar på "tanka bilen", då får man en kod synlig som man använder vid tankningen. Så man betalar inte någon bensin själv. Under resan är man försäkrad och om man orsakar en krock får man betala en självrisk (tror den ligger på 500 Euro), men om man inte är orsaken i en krock behöver man inte betala, då går det på den andre personens försäkring. Man kan köra bilen genom i princip hela Litauen så länge man parkerar inom godkänt område (orange markerat i appen).
Det är också möjligt att hyra bilen i flera dagar. När man hyrt bilen i mer än 4,5 timmar (tror jag) så betalar man i stället en dygnsavgift i stället för minutavgift. Sedan använder man bilen som vanligt och låser den med nyckel när man inte använder den. Man låser då inte bilen i appen förrän man är helt färdig med bilen och vill avsluta hyrningen.
Toppen om du frågar mig! :) Vill du använda tjänsten och räkna ut hur mycket resan kommer kosta, så kan du göra det på CityBee's hemsida.
FRÅGA:
Är all undervisning på Engelska?
SVAR:
Ja, all undervisning utom språkkurserna (Litauiska och Latin) såklart :)
Och måste också nämna att vissa veterinärer som jobbar på kliniker inte kan ett ord engelska (eller väljer att inte prata ett ord engelska), så om man inte lär sig Litauiska så går man miste om lite information där.
Men studiematerial är på engelska och det finns en hel del böcker att låna på biblioteket som är på engelska.
FRÅGA:
Är det sant att man får ta med sin hund till skolan?
SVAR:
Reglerna säger nej. Jag vet att vissa lärare gör undantag och tillåter hundar på föreläsningar, men enligt reglerna får man inte ta med djur till skolan. Så för att undvika konsekvenser så borde man ordna hundpassning eller annan lösning under längre skoldagar. Jag vet också att vissa studenter upplever det distraherande att ha en hund inne i klassrummet när man försöker fokusera på undervisningen, så av respekt för sina klasskompisar tycker jag man lämnar hunden hemma.
FRÅGA:
Hur funkar det om man vill göra "Erasmus"?
SVAR:
Erasmus-elev betyder utbytesstudent. Det är bättra att ta kontakt med någon som är erasmus ambassadör eller med skolan för att få bättre svar på detta, då jag själv inte varit intresserad av att byta studieort. Men generellt har vi några nya utbytesstudenter nästan varje termin som hoppar in i vår grupp. Och det är några i vår grupp som varit utbytesstudenter i andra länder i 1 eller 2 terminer.
FRÅGA:
Skolan går ut med att de erbjuder "Problem based learning", vad innebär egentligen det och är det en bra undervisningsmetod?
SVAR:
Det innebär väl egentligen att du under lektionen får ett problem som du ska lösa och så får du använda den kunskapen du har, och ibland böcker, undervisningsmaterial eller annan källa för att lösa detta problem. Personligen tycker jag att det är ett av de bättre sätten att lära sig på, så vida man fått tillräckligt med grund för att klara av uppgiften. Ibland får vi uppgifter att lösa i grupp och ibland individuellt och båda sätten har såklart sina för- och nackdelar. Det är supernyttigt att lära sig jobba i grupp och man kan ta hjälp av varandras kunskaper, medan ett grupparbete tyvärr tystar ner många studenter som är lite passiva. Medan att lösa en uppgift enskilt verkligen sätter prov på din förmåga att hitta lösningar och testar dina kunskaper rejält.
Ett exempel på problem vi ska lösa är att vi får ett "Clinical Case" presenterat för oss av läraren. Vi får information om patienten och vad den sökte för, och sedan frågar läraren oss "What is the next step?". Allt eftersom vi arbetar oss igenom fallet får vi mer information presenterat för oss, allt från provsvar till röntgenbilder osv. Vi förklarar vad vi ser i provsvaren och vilka ytterligare undersökningar vi hade utfört osv. Och så jobbar vi oss igenom fallet tills vi löst det och har en behandlingsplan.
Ett annat exempel är att vi får en situation presenterad för oss på papper. En hel A4 med text som beskriver en situation. Då behöver vi förstå hur man sollar ut den informationen som är viktig för att lösa just detta problemet. Det kan vara en situation där en bonde äger ett par hundra får, man får information om vaccination, ålder på fåren, årstid, sjukdomshistoria, medicinering, bete, foder, tillskott, dricksvatten osv. Plötsligt drabbas en del får av diarrée, behandling av antibiotika sattes in, diarréen blev bättre men efter ett par dagar dog flera får... behandlingen ändrades och förloppet stannade av. Sedan hände det igen några månader senare med diarrée och dödsfall och behandligen hjälpte inte. Informationen vi får på pappret innehåller också obduktionsrapporter, blodprovsresultat, vilken medicin som behandlingen gjorts med osv. Och vår uppgift är att lista ut vad problemet är och hur man ska lösa det, vi ska berätta vad som skulle gjorts annorlunda och vad som gjordes rätt osv.