I går var jag på seminarium som anordnas av studenter från veterinärutbildningen. Egentligen kände jag att tiden inte riktigt räcker till eftersom vi har massor att plugga och förbereda just nu.
Men samtidigt vill jag stötta idéen och visa att det finns intresse så att det förhoppningsvis blir fler i framtiden.
Detta var andra året som ett sådant seminarium ordnats av veterinärstudenter. Föreläsare från både Sverige och Tyskland kom och även härifrån Litauen.
Personligen tyckte jag det var jätteintressant !
Även om det var mycket som togs upp som vi ej haft i vår utbildningen ännu så gav det mig massor med motivation eftersom man får en "reality check" att detta är just vad jag kommer jobba med senare .
Dagen avslutades med att en litauisk tjej som tidigare studerat på LSMU berättade om hur det är att komma ut i arbetslivet som nyutbildad och även saker hon önskar hon gjort annorlunda under sin tid som student.
Hon var toppen och tog upp så mycket intressanta saker .
Några exempel :
* Hon önskade att hon byggde upp fler kontakter under studietiden, bland annat med andra studenter . Eftersom man som veterinär har nytta av varandra , tex man kan jobba/praktisera på varandras kliniker och utbyta kunskap .
* Hon poängterade också hur viktigt det är att njuta av studietiden. Att inte tänka att "livet börjar" när man är färdigutbildad!
* Rädslan som i princip alla studenter har är att de inte kommer veta tillräckligt mycket när de är klara, att de inte kommer ihåg allt de lärt sig eller att de inte lärt sig tillräckligt. Men hon sa att det finns ingen anledning att oroa sig , för det finns ingen chans att vi under 5,5 år kan lära oss allt som har med djurhållning , beteende, sjukdomar osv osv om alla djur att göra! Utan universitet handlar främst om att lära oss att tänka rätt! Att lära oss hur man tar fram information och att vi har en förståelse för hur allt funkar .
Sedan när man väl är ute på praktik lär man sig om de mest förekommande och vanligaste fallen och resten får man plugga på allt eftersom . Som veterinär är man aldrig fullärd, utan det kommer alltid finnas saker man måste kolla upp i böcker . I början blir det mer och senare mindre.
*Om man är osäker på något så hitta en ursäkt att lämna rummet eller platsen och gå undan för att ta reda på mer information (ringa en kollega , slå upp i bok, eller om man är nervös kanske man bara behöver gå undan och andas och gå igenom en procedur i huvet). Kolla aldrig upp information framför djurägaren, du måste ge ett intryck av att du vet vad du gör , eftersom annars kan du bidra med en helt onödig nervositet hos djurägaren .
* Hon sa att det också är viktigt att respektera sina kollegor, från samma arbetsplats men också från andra kliniker . Att inte smutskasta varandra även om man anser att de gjort fel . Är det ett allvarligt fel så ta upp det med den veterinären , men smutskasta den inte inför djurägare . Nästa gång är det du själv som gjort ett misstag ! Och allt kommer att göra misstag . .
Hon hade mycket information och hon berättade om massor med olika situationer hon varit i och hur hon hanterat dem och hur man borde hanterat dem .
Väldigt lärorikt och genom att lyssna på henne och andra veterinärer kan man undvika att göra misstag som andra redan gjort.
Så jag ger detta seminarium en "tumme upp" :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar