Som jag nämnde i mitt senaste inlägg så skulle detta troligtvis bli en ganska "stressig" termin med mycket på schemat och nog hade jag rätt.
Från första veckan har vi haft fullt upp och det har inte lugnat ner sig ännu. Jag har en känsla av att detta tempot kommer hålla i sig fram till sommaren, och när jag pratat med studenter från övre åren så säger de att denna och även nästa termin är de tuffaste under hela utbildningen. Inte nödvändigtvis för att det vi just nu pluggar är extremt komplicerat utan mest för att det är så otroligt mycket material.
Jag hade först tänkt göra ett inlägg om hur en typisk dag ser ut för mig här nere just nu men kom fram till att i detta inlägg beskriva de olika kurserna lite och sedan göra ett separat inlägg med en typisk dag.
Farmakologi:
Här har vi ett par labb och en föreläsning varje vecka, dock är de flesta labben som en föreläsningen också. Vi Sitter i ett klassrum och lyssnar på läraren babbla på om olika läkemedel, regler/lagar, hur man skriver recept osv. Ibland har vi praktiska labb där vi får en uppgift att blanda ihop olika substanser till vårt egna läkemedel av rätt dos.
Nästa vecka och veckan därpå ska vi också göra ett besök på "Stora djur kliniken" och ge injektion av läkemedel.
Varje vecka får vi uppgifter att göra hemma, dessa uppgifter är att skriva recept. Vi får en lista med olika scenarion om sjuka djur och så måste vi räkna ut vilket läkemedel djuret behöver, doser, om det finns några restriktioner angående livsmedel om djuret ska till slakt i framtiden osv.
Dessa hemuppgifter tar tyvärr upp extremt mycket tid och när vi tror oss vara klara så tar vi receptet till vår lärare för att få det korrigerat.
Han korrigerar minsta detalj;
Beroende på om läkemedlet är ursprungligen avsett för djur eller människa så ska receptet skrivas på olika sätt, om det är ett "brand-name" eller eget-komposterat så skrivs det olika. Det ska vara stora/små bokstäver på rätt ställen, beroende på om det är ett varumärke eller bara aktiv substans. Vissa ska skrivas på latin i rätt form och alla punkter och komman ska vara på rätt ställen osv...
Ja det tar sin lilla tid minst sagt!
Patologi:
Vi har generellt två föreläsningar och två labb varje vecka.
Ett lab inkluderar att först lyssna på en liten genomgång med information om olika sjukdomstillstånd, sedan har vi ett häfte med frågor som vi ska skriva ner svar på.
Frågor kan tex se ut så här:
Which of the following statements are true:
a) Hypoventilation refers to a significant reduction of pure oxygen moving into or out of the lung.
b) If alveolar ventilation is halved, then pCO2 is likely to double.
c) Hypoventilation is rarely caused by disorders outside of the lungs, for example, respiratory muscle weakness.
d) Hypoventilation can occur in situations in which hypercapnia is not present, but hypercapnia cannot occur unless hypoventilation is present.
eller
Define and describe the effects of endogenous opioids. List some endogenous opioids.
eller
Dog is dying of prostate cancer. Answer the following questions:
a) Why ketosis can develop in this dog?
b) Why this dog is losing weight?
c) Why respiratory and cardiac functions can be affected in this dog?
d) Why this dog has poor wound healing?
Ja, jag tror ni fattar :) Till hjälp för att svara kan vi använda föreläsningsmaterial, ett häfte med information, egen kunskap eller googla.
Sedan när alla svarat går vi tillsammans igenom alla svar så att vi vet vad som är korrekt och inte.
I det andra labbet patologilabbet vi har varje vecka så har vi just nu histo-patologi, det innebär att genom ett mikroskop titta på förändringar i olika vävnader och celler. Inte det lättaste kan jag säga. Phu...
Tidigare under terminen hade vi också en del labb i "necropsy/autopsy" som innebär att undersöka döda djur (obduktion) för att hitta dödsorsak eller andra sjukdomar.
Radiologi:
Jag trodde jag hade kommit undan fysiken som vi hade tidigare, men tji fick jag. Här har vi föreläsningar och labb där vi sitter och lyssnar på läraren prata om olika radioaktiva strålningar, inte bara röntgen utan mycket mycket mer:
Vi gör uträkningar med "alpha/beta/gamma-decay, pratar om atomer och till och med kärnvapen.
Men jag har en känsla av att denna kurs snart går över i sådant som är lite mer intressant, om tex röntgen och sådant vi kommer syssla med. Det känns som om denna första del vi haft mest var för att skrämma upp oss om hur farligt och allvarligt det är med strålning så att vi skyddar oss noga eller helst undviker att vistas i röntgenrummet alls i framtiden.
Just nu får vi också en del hemuppgifter som vi ska lösa i grupp och sedan lämna till läraren kommande lektion.
BioKemi:
Ett ämne som jag fruktat men som nu i efterhand inte känns så betungande. Om det är för att de andra ämnen vi läser är på tok mycket svårare eller för att denna kursen helt enkelt är okej vet jag inte, men jag är glad att jag kan släppa oron om ifall jag kommer klara denna kursen eller inte, jag är ganska övertygad om att det kommer lösa sig så första tentan gick bra.
Propaedeutics:
Denna förberedelsekust inför klinikarbete har varit ganska vilande denna termin, vi har haft ett par labb i "Stordjur" där vi gör undersökningar på olika djur. I början var det mest på kossa, men det senaste har det varit mer på häst. Förra veckan gick vi igenom hur man gör en undersökning av ögon på en patient som kom in till kliniken just för det problemet.
Och i "smådjur" gjorde vi veckan innan ultraljudsundersökningar på en hund som en tjej i klassen hade med sig som patient.
Practical skills:
Under förra terminen och denna terminen har vi något som heter "Practical Skills", ca en gång i månaden spenderar vi då en hel dag (8.00-14.00 eller 14.00-20.00) på aningen:
*Stordjurskliniken
*Smådjurskliniken
*Åker till en ko-farm
*I simulation centret på skolan
Jag kan skriva ett separat inlägg om vad vi gör under dessa Practical Skills.
Målar vad jag ser i mikroskopet |
Histo-Patologi labb... |
Farmakologi plugg |
26 Mars 2019 i Kaunas |
Vet inte riktigt vad jag ska säga om vädret vi har här dock, vissa dagar är det sol och 14 grader medan det sedan snöar två dagar senare, blåsigt och regnigt en annan dag.
29 Mars 2019 i Kaunas |
Plugg inför tenta |
Så här ser det oftast ut under våra farmakologilabb. |
Universitetets nya bibliotek är äntligen färdigt! En hel del extra sittplatser, datorer och mycket ljusare omgivning, Toppen!
Den gamla delen finns fortfarande kvar så det finns nu många valmöjligheter när man vill ha någonstans att sitta i lugn och ro och plugga.
Det gamla biblioteket |
Nya biblioteket |
|
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar