söndag 21 oktober 2018

Början på 3:e året


Jisses! Jag har börjat tredje året på veterinärutbildningen! Kan knappt fatta det... Känns som om tiden gått så fort men ändå som om jag varit här i Litauen så väldigt länge nu...
Vi är nu cirkus 1,5 månad in i studierna och allt rullar på ganska bra, men innan jag går in mer på det, så måste jag först bara säga hur otroligt glad jag är över respons jag fått från läsare av denna blogg! 
Jag har fått meddelanden på Facebook/messenger, mail, kommentarer här på bloggen och till och med några som kommit fram till mig här i Kaunas och berättat att min blogg inspirerat dem till att söka hit. Så tack till er för all fin respons!



Annars har starten på denna terminen gått riktigt bra. Det är mycket praktiskt nu vilket jag absolut föredrar framför teoretiskt. 



Såklart så har mina dagar mest bestått av pluggande.  Jag har denna terminen verkligen försökt att få in en bra dygnsrytm eftersom den varit totalt skruvad tidigare.
Efter att har jobbat skift och natt i princip hela mitt liv har jag under min tid här haft svårt att lägga mig i tid och sitter i stället uppe och pluggar halva nätterna. 
Men efter att ha haft en hel sommar med jobb ca 7.45-16.45, regelbundna mattider och varit trött efter en arbetsdag så har jag nu haft den bästa grunden till att fortsätta i detta spår. 
Det har funkat hyfsat bra. Jag bestämde redan första dagen jag kom tillbaka att jag ska lägga undan allt och bara slappa klockan 23.00, i bästa fall gå och lägga mig redan då. Enda gången jag har tillåtelse att plugga efter kl 23.00 är om jag har en deadline som jag inte annars skulle hinna färdigt innan. 
Jag har hållit detta till ungefär 80% skulle jag säga. Så det är väldigt sällan jag lägger mig efter midnatt nu, det händer oftare på helgerna dock, men även där försöker jag hålla min 23.00-gräns. 



 Men det har också blivit en del "labbande" speciellt i Immunologin där vi testar olika reaktioner mellan antigens och antibodies, intressant om du frågar mig! 


Jag har också försökt hålla mig till en bra diet, men jag tänker inte komma med massa undanflykter nu utan bara konstatera att vissa perioder är det lättare och andra svårare. Vissa dagar har jag också unnat mig något riktigt gått till frukost, som amerikanska pannkakor (från Holy Donut) ni kan se i menyn nedan. 


Och så hoppar vi till en inte riktigt lika aptitlig bild. Nedan är vår labb i virology (vetenskap om organiska virus), en lunga som vi skulle ta prover på och lära oss olika metoder om hur man hanterar prover före analys. 




Jag är också hyfsat nöjd med mitt blodutstryk som jag gjorde under vår labb i "Large animal propaedeutics" (förberedelsekurs för klinik), inte perfekt, men vi hade bara en chans på oss så det kunde se betydligt värre ut. Att jag testat på det en gång under sommaren och att jag hade en presentation om just blodutstryk tidigare samma dag hjälpte såklart men satte samtidigt en stor press på mig eftersom alla i klassen förväntade sig att min slide skulle se bra ut. De skämtade till och med om det när det var dags för mig att göra den och läraren böjde sig över mig och frågade om mina händer darrade nu när jag hade 12 personer stirrande på mig och så sa han till alla "Titta nu hur det ska gå till" !! Så med tanke på denna press är jag nöjd med resultatet! ;)


Sedan skulle vi med hjälp av ett mikroskop räkna vita blodkroppar



Och med hjälp av maskinen nedan hålla räkningen av de vita blodkropparna. När vi räknat till 100 stycken, räknade vi ut hur många av vilken typ det var (ex Lymphocytes, monocytes etc) 



Vissa dagar har vi långa hål i schemat och då blir det frukost/lunch på universitetet och en liten promenad. 


Och vissa dagar pluggande i vårt lilla bibliotek. 


 Och en del fina dagar passar man också på att ta sig en kvällspromenad.



Det är många som skrivit till mig med en hel del olika frågor och jag tänkte göra ett inlägg framöver där jag svarar på en del av dessa frågor. Och om du läser detta nu och också har några funderingar så får du mer än gärna skriva till mig. Du kan kommentera detta inlägget eller skicka ett mail via kontaktformuläret. Alternativt hitta mig på Facebook och skriv där. 




2 kommentarer:

  1. Hej!
    Tack för att du skriver, fotar och berättar om dina studier i Kaunas.
    Jag kan föreställa mig att det är intensivt att plugga så att du tar dig tiden att blogga är väldigt fint! :)
    Jag kom på ett par frågor. Om du inte vill eller har tid att svara är det såklart ingen fara :)
    1. Är det mycket matematik/matematiska beräkningar under utbildningens gång (och kanske sedermera i yrkeslivet)?
    2. Hur kan man finansiera utbildningen utomlands? Upplever du att CSN täcker det mesta eller anser du att man behöver ha egna pengar sparade för utgifter så som t.ex. försäkring, telefonsamtal och resor?

    SvaraRadera
  2. Hej hej!
    Tack för din fina feedback, jag blir alltid så glad när jag hör att tiden jag lägger ner på bloggen gör någon nytta!
    Ursäkta att det dröjt innan du får svar men nu kommer det äntligen.
    1. Det är inte farligt mycket matte. Vi har hittills haft några kurser där matte ingår men nivån har inte varför allt för avancerad, så om man inte förstår så finns det alltid någon i klassen som är ett mattesnille som man kan fråga och lärarna brukar gärna ställa upp och förklara också. Kurserna vi haft med matte än så länge är Statistics/Bio-mathematics, Nutrition/Feed, Hygiene och Epidemiology, men jag kan inte riktigt svara på vad som kommer längre fram eftersom jag har några år kvar på utbildningen. Dock kan jag säga att om det är ett orosmoment så kan du släppa den oron. Senare i yrkeslivet beror det såklart lite på vilket område du vill jobba, men du kommer ju aldrig ifrån matten helt eftersom vi arbetar medicin och vetenskap om djurens kropp.
    2. CSN räcker gått och väl om du frågar mig. Ett baslån från CSN brukar vara nog, men de erbjuder även tilläggslån för tex försäkring, en resa mellan Sverige och Litauen per termin och studieavgift/terminsavgift. Om du dessutom jobbar på sommaren i Sverige så kan du lätt lägga undan pengar till nöjen också. Tänk dock på att försöka spara pengar eftersom du inte får CSN under lovdagar så som Jul, Påsk och sommar och det kan bli knapert med pengar dessa månader och så hade det såklart också varit skönt att spara pengar under åren du studerar för att ha ett litet startkapital när du väl är klar. :)
    Hoppas mina svar kom till någon hjälp och tveka inte att höra av dig igen om du har några fler funderingar eller frågor!

    SvaraRadera